Morsning och Goodbye Magnus!

magnus härenstamNär Magnus Härenstam gick bort i början av juni så var det många som blev förvånade. Trots att det var allmänt känt att han sedan några år tillbaka drabbats av prostatacancer så var det inte många som insåg att han faktiskt var allvarligt sjuk. Magnus fortsatte ju att leverera och han kunde ses på scen in i det sista. Till slut så tog sjukdomen överhanden och han lämnade många svenskar i stor sorg då beskedet om hans död kom.

Kvinnan bakom mannen

En del kanske kommer ihåg att Magnus fru, Anita, också dog i cancer under våren år 2003. De hade då varit tillsammans i cirka 40 år och det var ingen enkel sak för Magnus att hantera den långdragna sjukdomen som resulterade i hans frus död. Under den jobbiga perioden så spelade Magnus revy på China teatern tillsammans med Lasse Berghagen, Sissela Kyle, Helen Sjöholm och Loa Falkman. Han tänkte att han borde ta en paus men då sade hans sjuka fru åt honom att fortsätta. Hon var alltså kvinnan bakom mannen in i det sista och man kan ju tänka sig att det var ett stöd och en inspiration som Magnus hade genom många av sina publiksuccéer.

Morsning & Goodbye

Det är förstås svårt att inte tänka på Magnus senare föreställning, Morsning & Goodbye, nu då han har lämnat oss. Det var ju denna revy som han var upptagen med år 2012 då han först fick veta att han hade drabbats av sjukdomen. Då gjorde han det klart att han tänkte fortsätta och enbart skjuta upp föreställningen till senare tillfälle. Det gjorde han också och vi fick flera glada år med Magnus underbara närvaro på scen. Den här revyn handlade just om det där med åldrandet men att ändå behålla barnasinnet och att se det komiska i allting. Det var ju just det där som Magnus var så bra på, och skratten som han har lockat fram från stora och små klingar fortfarande i vårt gemensamma minne.

Vi kommer att sakna dig Magnus men tack vare alla fina föreställningar som har spelats in så kan vi fortsatt få skratta och känna glädje av den scenkonst som du stod för.